Elérhető a pénzügyi bőség terv nélkül? A legtöbb ember úgy próbálja meg elérni a pénzügyi bőséget, hogy bármilyen tervük is lenne, ami vezeti őket az úton. Neked van térképed, hogy elérd a pénzügyi sikert? Akik elmulasztanak tervet készíteni, azok ezzel valójában a saját kudarcukat „tervezik meg”. Megmutatjuk, hogyan kerüld ezt el és érd el a pénzügyi bőséget.

A pénzügyi bőség felé vezető út

A pénztervezés nagyon hasonló annak az útnak a megtervezéséhez, amit akkor csinálunk, mikor el akarunk jutni az egyik városból a másikba, az egyik helyről a másikra. Csak a célok különböznek egymástól. Bármely tervhez először szükség van a jól meghatározott célra, ahova el akarunk jutni.

A pénzügyi bőség céljai

Tudnál mondani néhány célt, ami kapcsolódhat a pénzügyi bőséghez?

Talán az első, ami eszedbe jut, az a „gazdaggá válni”, vagy „gyarapítani a vagyonomat”. Ezek azonban nem a megfelelő célok, ha el akarod érni a pénzügyi bőséget. A gazdaggá válást önmagában nem tudod mérni, így azt sem tudod, hogy hol tartasz az úton pontosan. Gyarapítani a vagyonodat pedig nem más, mint egy utazás cél nélkül.

A jó célhoz 5 kulcs tényező szükséges.

 • Legyen speciálisan meghatározott.
 • Legyen mérhető.
 • Legyen elérhető.
 • Legyen a tárgyhoz tartozó.
 • Rendelkezzen határidővel.

A pénzügyi bőség céljainak is ilyennek kell lennie. Például, azért teszek félre pénzt, hogy tudjak venni egy házat, fizessem a gyerekeim taníttatását, vagy a nyugdíjas évekre stb.

Kezdd el összerakni a céljaidat. Azután már csak egy egyszerű matematikai számítás lesz az, hogy a bevételeidet úgy osztod szét a kiadásokra és a megtakarításokra, hogy azok illeszkedjenek a céljaidhoz. De ne felejtsd el, ha túl sok pénzt költesz ma, akkor nem marad elég pénzed a jövőbeni céljaidra.

Mi kell még a pénzügyi bőség eléréséhez?

Jó, ha van tervünk, anélkül ugyanis el sem tudunk elindulni a pénzügyi bőség felé. Azonban egy terv önmagában még nem garancia a sikerre, ugye?

A terv elkészítése még csak az első lépés. A nagyobb kihívás elkezdeni megvalósítani és folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy megvalósul-e. Időnként előfordulhat, hogy rajtad kívülálló okok miatt nem éred el azonnal a célodat, de ha hosszútávú megközelítést alkalmazol, akkor a dolgoknak jól kell működniük.

7 lépés a pénzügyi bőséghez

Nézzük, hogy a pénzügyi bőség eléréséhez vezető 7 lépés.

 1. Célok meghatározása: határozd meg a céljaidat az 5 kulcs tényező alapján.
 2. Legyen egy jó pénzügyi terved, ami magában foglalja a céljaidat, az időpontokat, a bevételeket, a kiadásokat és a befektetéseket. És természetesen folyamatosan figyeld ezt.
 3. Megtakarítások: minél korábban kezdj el félretenni és csináld rendszeresen.
 4. Adók: fizesd be az adókat. Az adóval is lehet tervezni, hogy ne okozzon meglepetéseket. Azzal nem jársz jobban, ha nem fizeted be, amit kellene. Hosszútávon biztosan nem segít, ha az adóhivatallal kell küzdened.
 5. Kockázatok: ismerd a kockázatokat. Soha ne felejtsd el Murphy törvényét: „Ha valami elromolhat, akkor az el is romlik.”
 6. Fektess be okosan. Ügyelj arra, hogy a befektetéseid mindig arányosak legyenek a céljaiddal. A félelem és a kapzsiság a legrosszabb ellenségek a befektetéseknél. A Money magazin egyik szerkesztője azt mondta: „Legyél okos a pénzeddel kapcsolatosan. Követheted briliáns emberek tanácsait vagy elkövetheted a saját hibáidat. Az első megoldás olcsóbb.”
 7. Egyensúly: tartsd az egyensúlyt az élet és a vagyon között.

A fentiekhez segítséget jelent egy jó szoftver, amivel naprakészen nyomon tudod követni a kiadásaidat és a bevételeidet. Mindezt nem csak magánszemélyként, de egy cég esetében is. Igen-igen, nem kell a hivatalos könyvelési számokra várnod, ha a Pelfee online pénztervező szoftvert használod akár a saját, akár a vállalkozásod pénzügyeinél.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!