Nemrégiben olvastam egy felmérést, ami arról szólt, hogy hogyan változtatta meg az emberek pénzügyi szokásait az egész világon kialakult koronavírus helyzet. Azt is megkérdezték az emberektől, hogy min fognak változtatni rövid és hosszútávon a pénzügyi szokásaikat illetően? Mi fog változni az életükben? Hogyan fognak pénzt költeni, hogyan fogják a pénzt kezelni? Hogyan változtatja meg egy gazdasági válság a pénzügyi szokásainkat?

Hogyan változtatja meg a pénzügyi szokásainkat a gazdasági válság?

Mindenkinek volt valamilyen pénzügyi szokása a válság előtt, és szinte biztos, hogy gazdasági válság idején ez kényszerűségből vagy tudatosan sokaknál megváltozik. Biztos vagyok abban is, hogy sokan eldöntötték, hogy a gazdasági válság hatására változtatnak a jövőbeni pénzügyi szokásaikon. Nézzük, hogy a válaszadók milyen döntéseket hoztak meg a válság hatására.

  1. Helyi vállalkozások támogatása

Az egyik dolog, amit kijött a felmérésből, hogy az emberek elkezdték támogatni a helyi vállalkozásokat. Szívesebben támogatják a helyi kereskedőket, mint a multikat, és úgy döntöttek, hogy ezt a gazdasági válság után is folytatni fogják. Így támogathatják a túlélésüket, és ráadásul a helyi gazdaságban marad a pénz.

  1. Több bevételi forrás

Sok ember válaszolta azt, hogy a jövőben biztosítani fogja, hogy több bevételi forrással rendelkezzen. Fontossá vált, hogy ne csak egy bevételi forrása legyen. Sajnos sok ember elveszítette a munkáját, így az emberek rájöttek arra, hogy kockázatos dolog csak egy bevételi forrásra támaszkodni. Ha több bevételi forrásod van, akkor sokkal ellenállóbb leszel az ilyen behatások ellen. Sokkal könnyebben át tudsz vészelni egy gazdasági válság helyzetet.

  1. Tudatosabb vásárlás

A következő dolog, amit sokan válaszoltak, hogy a jövőben sokkal tudatosabban fognak vásárolni. Sokkal jobban át gondolják, hogy mit, mikor és hogyan vesznek meg. Csökkenteni akarják a felesleges dolgok vásárlását. Csökkenteni akarják az impulzusvásárlásokat, amikor is olyan dolgot vesznek, amit valójában nem is akartak. Csak támogatni tudom ezt a döntést. Fontos, hogy tudatosan tervezzük a vásárlást, és ne a pillanatnyi érzelmeink döntsenek. A kereskedelem sokszor az érzelmeinket használja, és így elég sok pénzt tudnak kihúzni az ember zsebéből. Így olyan pénzt is elköltünk, amit valójában másra szántunk.

  1. Online vásárlás előnyben

A következő válasz számomra kicsit meglepő volt. Azt mondták az emberek, hogy gyakrabban fognak online vásárolni. Mivel sok üzlet bezárt, ezért az online vásárlást kezdték előnyben részesíteni. Azt gondoltam volna, hogy az emberek már alig várják, hogy végre újra elmehessenek az üzletekbe. Úgy látszik, hogy a kényszerű szünet idején az emberek még jobban megszerették az online vásárlást. Én személy szerint időnként szeretek elmenni a boltba, és személyesen megnézni, kiválasztani azt, amit meg akarok vásárolni. Sokakat ismerek, akik szintén így éreznek, de a legjobb módszer a szokások feltérképezésére, ha megkérdezzük az embereket.

  1. Gyakoribb otthoni étkezések

Többen mondták, hogy többet fognak otthon főzni, és kevesebbet mennek majd étterembe. A válaszolók úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is otthon fognak főzni, mert rájöttek, hogy ezzel sok pénzt takaríthatnak meg. Ez valóban így van. Nagyon sok pénzt lehet megtakarítani azzal, ha az ember magának főz. Persze azt is elismerem, hogy néha jól esik elmenni egy étterembe, ahol kiszolgálnak és még mosogatni sem kell. Ha valaki ezt tudatosan csinálja, akkor belefér. Az éttermi költséget is be lehet tervezni minden hónapban. Ha van rá Keret, akkor miért ne?!

  1. Vésztartalék

A következő gyakori válasz az volt, hogy vésztartalékot hoznak létre. Sokan megemlítették, hogy a válság ráébresztette őket egy vésztartalék fontosságára. Azt hiszem ez teljesen érthető, mert most igazán felismerhettük, hogy az élet tartogat meglepetéseket. A válaszadók közül legtöbben azt mondták, hogy egy legalább 6 hónapos vésztartalékot tartanak megfelelőnek, és azon dolgoznak majd, hogy ez meglegyen. Mindegy, hogy egy családról vagy egy cégről beszélünk, legalább 2-3 hónapnyi vésztartalékra biztos szükség van. De, ha 6 hónapot meg tudsz takarítani, akkor az még jobb.

  1. Gazdasági válság idején fontos a biztos munkahely

Az egyik leggyakoribb válasz az volt, hogy szeretnének olyan helyen dolgozni, ami létfontosságú vállalkozásként vagy üzletként van besorolva. Sokan megemlítették, hogy szeretnének egy biztonságosabb iparágban munkát találni, ahol kevésbé van veszélyben az állásuk. Azt hiszem a stabil állás, vagy biztonságos állás fogalmak most új értelmet nyernek, és a jelenleg munkát keresők ezeket fogják előnyben részesíteni. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy ez kihatással lesz a pályaválasztásokra is.

  1. Több megtakarítás

Messze a leggyakoribb válasz az volt, hogy több megtakarításra van szükség. Elég egyszerűen hangzik, de annál fontosabb. Félretenni a szűkösebb napokra, ahogyan nagyszüleink mondták. Szerintem, most mindenki megértette, hogy mit jelent ez, és mostantól komolyan is fogják venni. Jó dolog, hogy sokan szeretnének tartalékot félretenni. Viszont, ha pénzt akarsz megtakarítani, akkor fontos, hogy annak legyen célja. Mint ahogy a pénztervezés során én is azt tanítom, hogy adj minden forintnak célt, úgy a megtakarításnál is fontos, hogy annak legyen célja. Tudd, hogy mire rakod félre azt a pénzt.

+1 tanács, hogy jól gyere ki egy gazdasági válság helyzetből

Azt gondolom, hogy a fentiekből jó néhány választ érdemes megfogadni a jelenre és a jövőre nézve is. Ha megfogalmazod és leírod a céljaidat, majd készítesz hozzá egy tervet, hogy hogyan fogod megvalósítani, és ezek tükrében csinálod meg minden héten vagy hónapban a pénztervezésedet, akkor sokkal nagyobb biztonságban leszel.

Ha ezek mellé még odateszed a Pelfee online pénztervező szoftvert is, akkor biztosabb alapjaid lesznek a céljaid eléréséhez. Miután megvannak a céljaid, egy jó szoftver segítségével napra készen nyomon tudod követni a kiadásaidat és a bevételeidet. Javaslom, hogy próbáld ki a Pelfee online pénztervező szoftvert.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!