Hogyan történik a pénztervezés vagy pénzügyi tervezés a gyakorlatban? Mit és hogyan csinálj, hogy valóban sikereket érj el? Szép dolog az elmélet, de a lényeg a megvalósítás, hiszen eredményeket azzal érhetsz el. Ebben segítünk!

A pénztervezés kezdő lépései

 • Ha első alkalommal csinálod a pénzügyi tervezést, akkor az első dolog, hogy meghatározod a kiadási csoportokat. Ilyen például a rezsi, bevásárlás, utazás, gyerekek, háziállatok, tartalékok stb. Ezeket neveztük mi Kereteknek. Ezeken belül is meg kell határoznod, hogy mi az a létminimum összeg, amit minden héten vagy hónapban meg kell csinálnod, hogy a családod vagy a céged túléljen. Ne felejtsd el, hogy nem ezért dolgozol, hanem azért, hogy megvalósítsd a céljaidat és az álmaidat. Erről többet is olvashatsz itt.
 • A következő lépés, hogy összeszedd, pontosan mennyi pénze van jelenleg a családnak vagy a cégnek. Ez az induló összeg, amit majd első alkalommal szét fogsz osztani.
 • Ezután jöhet a bevételtervezés. Meg kell tervezned, hogy mennyi bevétel fog befolyni a következő hetekben a családi vagy a céges kasszába.
 • Ha megvan a bevételtervezés, akkor jöhet a kiadások megtervezése. Szedj össze minden számlát, amit majd ki kell fizetned a következő időszakban. Illetve nézd meg, hogy hogyan tudsz még több pénzt csinálni. Ha ahhoz szükséges valamilyen kiadás, akkor azt is írd fel.

Most már, hogy az összes adat a rendelkezésedre áll, kezdődhet a pénzügyi tervezés. Nézzük meg, hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban.

Pénztervezés a gyakorlatban

Azért, hogy egyszerű legyen számolni, tegyük fel, hogy jelenleg 100.000 Ft van, amit szét kell osztani.

Elsőként készíts elő mindent, hogy kéznél legyen. Kell egy lista a várható bevételekről. Egy lista a fizetendő számlákról. Egy lista a keretekről. És vagy legyen kéznél a pénz, amit szét fogsz osztani vagy készíts neki egy üres papírt, amire felírod a meglévő összeget, és majd mindig levonod belőle, amit már elosztottál.

Először is fogod a listát a várható bevételekkel és megnézed, hogy ahhoz, hogy azt teljesíteni tudd, milyen kiadásokat kell megcsinálnod. Ezt visszafelé tudod megcsinálni. Tedd fel a kérdést: Mi kell ahhoz, hogy azt a bevételt megkapjam?

Ha családi tervezést csinálsz, akkor ahhoz, hogy a munkabéredet megkapd, be kell járnod a munkahelyre. Ehhez vagy buszbérletre van szükséged, vagy benzinre az autóba. Azután enned is kell. És ruha is kell hozzá. Tehát vásárolnod kell buszbérletet, vagy tankolnod kell az autóba. Venned kell élelmiszert és mosószert is.

Érted már?

Talán egyszerűnek tűnik a példa, de így tudod visszafelé kiszámolni, hogy mennyi pénzt kell befektetned, hogy megszerezd a bevételt. Mert tulajdonképpen ez egy befektetés. Befektetés önmagadba, mert te vagy az, aki termel. Te csinálod a pénzt.

Ha cégvezetőként csinálod a tervezést, akkor ahhoz, hogy mondjuk a terméked el tudd adni, és abból bevétel legyen, lesznek kiadásaid. Például az alapanyag. Azután, ha alkalmazottak készítik el a terméket, akkor azok fizetésére is félre kell tenned pénzt. Végül csomagolni és reklámozni is kell a terméket, hogy valaki megvegye. Tehát ezekre a keretekre kell szétosztanod a meglévő pénzt.

A pénztervezés célja

A cél az, hogy a meglévő 100.000 Ft-ból csinálj mondjuk 110.000 Ft-ot. Mindig többet és többet. Ha ügyesen fekteted be, jó helyre veted el a magot, akkor a végén mindig több gyümölcsöt szüretelhetsz le. És ez a célja a pénztervezésnek.

Mindig ez a nézőpont legyen ott a pénztervezés során. Hogyan tudok a meglévő, rendelkezésemre álló pénzből még több pénzt csinálni? Ha így teszel, akkor előbb-utóbb elindulsz felfelé.

Egy gyakorlati példa, hogyan tervezz

Nézzük ezt számszerűen is. Van 100.000 Ft. Ennek a sorsát kell megterveznünk, vagyis szétosztanunk.

 • Ebből mondjuk 40.000 Ft-ot elteszünk rezsire, vagyis villanyszámlára, gázszámlára, vízdíj, szemétdíj stb. Ezután maradt 60.000 Ft.
 • Azután félreteszünk 30.000 Ft-ot bevásárlásra. Élelmiszer, tisztítószerek, tisztálkodási szerek, ruhák stb. Még mindig van 30.000 Ft, amit szét kell osztani.
 • Utazásra elteszünk 5.000 Ft-ot. Buszbérlet, benzin, parkolás stb.
 • A gyerekekre 10.000 Ft-ot teszünk félre. Úgymint táncóra, balett, úszás, kirándulás stb.
 • Háziállatokra 2.000 Ft-ot szánunk.
 • Tartaléknak félreteszünk 5.000 Ft-ot.
 • A jövőbeni tervekre szintén 5.000 Ft-ot teszünk félre. Úgymint nyaralás, bicikli a gyereknek stb.
 • Még mindig maradt 3.000 Ft, amit pedig szétosztunk a családtagok között, mint zsebpénz. Kávéra, cigarettára stb.

Ha ezt mind összeadjuk, akkor láthatod, hogy szétosztottuk a 100.000 Ft-ot. Minden alkalommal szét kell osztanod a teljes rendelkezésedre álló összeget. Minden forintnak meg kell, hogy legyen a helye. A pénztervezés során minden egyes forintot el kell „költened”, persze egyelőre csak virtuálisan, nem a valóságban.

A legfontosabb szabály a pénzügyi tervezésben

Ha nem így teszel, akkor amit nem osztottál el, azt biztos, hogy a valóságban majd valami másra fogod elkölteni. Mert elköltöd majd, az biztos. A kérdés csak az, hogy mire. Segíti majd a céljaidat, vagy nem. Ha viszont minden forintot elosztasz, akkor ez ösztönözni fog, hogy még több pénzt csinálj. Ösztönözni fog, hogy megvalósítsd a céljaidat és az álmaidat.

Ha már végeztél a pénzügyi tervezéssel és minden forintot elosztottál, akkor következhet majd a pénz tényleges elköltése. A szabály az, hogy csak annyit költhetsz, amennyit az adott Keretre osztottál. Ha bevásárlásra csak 30.000 Ft-ot osztottál, akkor bevásárlásra csak annyit költhetsz.

Az a cél, hogy elérd ezt a pénzügyi állapotot, hogy csak annyit költesz, amennyit az adott Keretre előre meghatároztál. Lehet, hogy ez az első 1-2 hónapban nem fog sikerülni. Akkor sajnos nincs más lehetőséged, mint elvenni valahonnan máshonnan. Viszont ez ösztönöz majd arra, hogy még több bevételt csinálj. Az lesz a célod, hogy a következő alkalommal már ne kelljen elvenni sehonnan, hanem elég pénzt tudj rakni arra Keretre, amire szeretnél.

Ne feledd! A pénztervezésben segítségedre van a Pelfee. Ezt pont úgy fejlesztettük, hogy segítsen a pénzügyi tervezésedben és a céljaid elérésében.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!