Segíthet-e az adó a gazdagodásban? Ezzel kapcsolatban egy történetet is elmesélek, ami lehet, hogy meglepő lesz. Sőt, valószínű, hogy a válasz sem az a kérdésre, amire első pillanatban számítanál.

Egy gazdag üzletember és az adó

Adott egy amerikai üzletember, akiről őszintén mondhatjuk, hogy igen gazdag. Még amerikai viszonylatban is van mit a tejbe aprítania. Egyszer olyan szerencsében volt részem, hogy részt vehettem egy általa tartott egész napos szűk körű képzésen, ami a pénzről és a pénztervezésről szólt.

Egy egész napos képzés arról, hogy ő hogyan végzi a pénzügyi tervezést, hogyan bánik a pénzzel, hogyan költi el a pénzét, és hogyan vált tehetős polgárrá és üzletemberré. Nem állíthatom, hogy a nap minden pillanata könnyed volt. Bizony volt, amikor szembe kellett néznünk azzal, hogy eddig mit is csináltunk, amivel nem segítettük elő a saját gazdaggá válásunkat.

De pont ez volt a képzés célja. Nézz szembe a saját pénzügyeiddel! Nézz szembe azzal, hogy mi olyat csinálsz, ami nem a gazdagság felé visz. Valaminek lennie kell, hiszen ezért nem vagy még gazdag. Nem volt velünk kíméletes, ugyanakkor érezhető volt az erő, a lehetőség, hogy ha követed azt, ami számára is meghozta a sikert, akkor neked is sikerülni fog.

Azt is fontos leszögezni, hogy az előadónk sem született gazdagnak, és nem is volt mindig az. Elmondta, hogy az életében bizony volt olyan időszak is, amikor a mindennapi betevő falat megszerzése is kétséges volt számára. Feltűrte hát az ingujját és nekilátott, hogy változtasson a szomorú helyzetén.

Már ebből levonhattuk a tanulságot, miszerint, ha neki sikerült, akkor másnak is sikerülhet.

Mit tanulhatsz a gazdag üzletembertől?

A vagyont nem csak megszerezni kell, de megtartani is. Ugye, ez utóbbi az, ami nem megy a hirtelen jött gazdagság esetén, amikor a szerencsés fickó nem tudja, hogy hogyan is irányítsa a saját pénzügyeit.

A pénzt bizony nagyon gyorsan el lehet költeni. Sokkal gyorsabban, mint ahogyan megszerzi az ember. Ezért is nagyon fontos tudatossá válni a pénzügyeink felett és átvenni a teljes irányítást. Ebben segít a Pelfee, megadja az eszközt, amivel már könnyedén tudsz főnökké válni. Ha követed a pénztervezés alapelveit, akkor nem a pénz lesz az úr, hanem te.

De nézzük, hogy mit is tanított az adókkal kapcsolatban a gazdag üzletember, aki saját erejéből vált gazdaggá és maradt is az?

Az első dolog, amit minden esetben félretesz és kifizet, az az adó. A kiadás tervezésnél ez nem maradhat ki.

  • Nem azért, mert egyetért vele, hogy mennyit kell adóznia.
  • Nem azért, mert igazságosnak tartja az adórendszert.
  • Nem azért, mert úgy véli, hogy ez a fajta adórendszer, ami minél gazdagabb vagy, annál többet akar tőled elvenni, a világ legjobb és legműködőképesebb rendszere lenne.
  • Nem is azért, mert egyetért az adóba befizetett pénzek felhasználásával.
  • Nem, ezek közül egyik sem az, amiért mindig befizeti az adókat.

Egyetlen ok van, amiért így tesz.

Így nyugodtan tud tovább működni és még gazdagabbá válni.

„Nem abból leszel gazdag, ha nem fizeted be az adót. Az csak egy újabb lehetőség, amiért megbüntethetnek, amiért elvehetik tőled, ami a tied, azt, amiért keményen megdolgoztál.” – árulta el nekem.

Érdekes nézőpont, igaz?

Mit kérdezett a gazdag üzletember?

Az üzletember a következő kérdéseket tette fel:

  • „Úgy gondolod, hogy így is elveszik a pénzed, ha fizeted az adód?
  • Felmerül benned a kérdés, hogy miért lenne jobb neked, ha te fizeted, míg mások nem fizetik?
  • Szerinted a gazdagok nem fizetnek adót?”

Ezután a következőket mondta:

„Az adó a világ fejlett országaiban mindenhol viták és nézeteltérések tárgya. Az adórendszerrel általában senki nem ért egyet, akinek adót kell fizetnie. Azok, akiknek pedig nem kell, mert nincs miből, vagy, mert úgy gondolják, hogy nekik valamilyen oknál fogva nem kell a többiek erőfeszítéséhez hozzájárulni, bőszen bólogatnak, hiszen az adóba befizetett pénzekből épült utakat, iskolákat, középületeket ők is használják. Nem akarok igazságot tenni az adórendszerrel kapcsolatban.”

Majd így folytatta.

„Egyetlen célom, hogy megtanítsam nektek, hogyan lehettek úrrá a növekvő adókon. Ennek pedig egyetlen módja, hogy az adó ellenére is egyre sikeresebbé és gazdagabbá váltok.”

Mi a gazdagság egyik kulcsa?

Megtudtam, hogy ő soha nem szentel nagyobb figyelmet az adóknak, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a fizetendő adó félre legyen téve és be legyen fizetve.

„Ez nem az én pénzem.” – közölte.

„Az adóra fizetendő pénz soha nem is volt az én pénzem, hiszen nem tehetem vele azt, amit akarok, nem költhetem arra, amire akarom. Én teremtem elő, de nem az enyém. Soha nem is lesz az enyém, az az államé.”

És ha belegondolunk: milyen igaza van! Hiszen mi az, ami a miénk? Mitől lesz valami a mi tulajdonunk?

Attól, hogy mi magunk rendelkezhetünk felette. Attól, hogy mi dönthetjük el, hogy mit csinálunk vele.

Ezek után kicsit másként láttam a világot. A remény ismét ott volt, mert nem homályosította el a tehetetlen kétségbeesés érzése, hogy hiába dolgozol keményen, nem válhatsz gazdaggá.

Azt javaslom, hogy Te is mindig tedd félre és időben fizesd be az adót, hogy ne válj az adóhatóságok célpontjává. Csak annyi időt szentelj az adóknak, amennyi nagyon szükséges, hogy ne vonja el a figyelmedet a termeléstől. Minden maradék figyelmedet és idődet szenteld annak, hogy hogyan tudsz még több bevételt csinálni, és megvalósítani a céljaidat és az álmaidat.

Remélem sikerült új nézőpontokat adnom a pénzzel és az adókkal kapcsolatban.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!