Az új év kezdetén sokan tesznek különböző fogadalmat, hogy mit csinálnak majd másképp, mit érnek el, amit korábban nem sikerült, vagy éppen milyen szokástól szabadulnak meg. De, hogyan lehet mindezt elérni? Hogyan lehet több pénzed és lehetsz sikeres az új évben? Mi az, amit az előző évből profitálhatsz? Hogyan érd el, hogy az új év több sikert, boldogságot, na és pénzt hozzon számodra?

Koncentrálj az erősségekre, hogy több pénzed legyen!

Ahhoz, hogy valamiben javulni tudjunk, először tudnunk kell, hogy mi az. Ez elég egyértelműnek tűnik, így sokan csak erre koncentrálnak. Vagyis a hibákra, hiányosságokra figyelnek, hiszen azt szeretnék megváltoztatni.

Önmagában a hibák kiemelése nem elég a sikerhez. Van egy másik fontos összetevő is, amit hajlamosak vagyunk kihagyni. Az ERŐSSÉGEINK.

Az első, amit megtanulhatsz az elmúlt évből, hogy melyek az erősségeid. Miben voltál jó, sikeres. Hogyan lett pénzed, hiszen nyilván nem teljesen a nullából éltél meg tavaly sem, igaz?

Gondolj arra, hogy az elmúlt év már alaposan letesztelte, hogy miben vagy jó. Tesztelte az elhatározásaidat, az elkötelezettségedet, a cselekedeteidet, a képességeidet. Tesztelte, hogy mennyire vagy jó vezető, munkatárs, barát, társ, ember. Tesztelte, hogy mennyire tudsz gyorsan és jó döntéseket hozni.

A hibák mellett az erősségekre is figyelni kihívást jelenthet. Nem mindig egyszerű. De nem lehetetlen. Nézz vissza, hogy mik voltak a jó döntéseid és azokat folytasd tovább. Nem elég csak a gyenge pontokat észrevenni és javítani. Az erősségeidet még inkább meg kell eközben erősítened.

Ami működik azt folytasd tovább. Ami meg nem, az mehet a kukába. Így érheted el leggyorsabban a céljaidat. Így lehetsz sikeres. Így lehet több pénzed.

Legyen több bevételi forrásod!

A sikerhez fontos, hogy stabilak legyenek az alapok.

A pénzügyi sikerhez fontos, hogy pénzügyileg is stabil legyél.

Az elmúlt év megtanította, hogy mennyire törékenyek lehetünk pénzügyileg. Megmutatta, hogy még egy jól menő üzlet is egyik napról a másikra megrogyhat, elveszítheti a piacát, a bevételeit.

Mit tehetsz, hogy a jövőben a lehető legnagyobb mértékben tudd kiküszöbölni a piaci változásokat, a hirtelen megjelenő korlátozásokat?

A pénzügyi tartalék fontos szerepet játszik ilyen helyzetekben, hiszen időt nyersz vele. De a tartalék sem tart örökké, így önmagában nem elég jó.

Mi lehet a tartalék mellett a másik megoldás?

A tartalék mellett a másik megoldás, ha több bevételi forrásod van.

A több, egymástól valamilyen szinten független bevételi forrás segít, hogy ne kerülj a padlóra. A tartalék mellett ugyanis továbbra is biztosítja, hogy a pénzforrásaid ne apadjanak ki. Biztosítja, hogy tovább tudj mozogni. Biztosítja, hogy ne állj meg azt várva, hogy mi történik. Továbbra is irányításod alatt lesz a pénzed, a bevételeid, nem leszel teljesen kiszolgáltatva. Érzed majd, hogy képes vagy továbbra is cselekedni. Fenntart a felszínen.

Kövesd a pénzed!

Ahhoz, hogy irányítani tudd a pénzügyeidet, tudnod kell róluk. Tudnod kell, hogy mennyi pénzed van, hogy állsz bármely pillanatban.

Pontosan ismerned kell a bevételeidet és a kiadásaidat. Ráadásul mindezt pontosan. Nem csak emlékezetből vagy nagyvonalakban. A „kb. ennyi pénzem van, kb. ennyit költöttem erre vagy arra” nem elég jó, ha meg akarod valósítani a céljaidat. Valószínű, magad is meglepődnél, ha most valaki eléd tenné, hogy pontosan mire mennyit költöttél. Lehet, hogy nagyot néznél, ha látnád, hogy hol szivárgott el a pénzed. Olyan ez, mint a csöpögő csap. Egy-egy csepp nem is tűnik fel, de a sok kis cseppből végül 1, 2, 5, 10, 100 liter lesz. A sok 100-asból végül 1000, 2000, 5000, 10.000, 100.000 lesz, ami segíthette volna a céljaidat, ha nem „szökik meg” szinte észrevétlenül.

Egy jó szoftver segítségével napra készen nyomon tudod követni a pénzed, a kiadásaidat és a bevételeidet. Ebben segít a Pelfee online pénztervező szoftver.

Érd el a céljaidat, valósítsd meg az álmaidat!

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!