Melyek a pénztervezés lépései? Hogyan csináljuk a pénztervezést? Hogyan kezdjünk hozzá?

Hol állsz jelenleg a pénzügyekben?

Ha el akarsz jutni valahová, akkor tudnod kell, hogy honnan indulsz. Csak így láthatod, hogy mekkora utat kell majd megtenned, és azt is, hogy hogyan juthatsz el a célba. Nincs ez másképp a pénzgyekben sem.

Amikor a feleségemmel vidékről Budapestre költöztünk, akkor még nem volt GPS az autókban. Sőt, még a mobil telefon sem volt túl okos eszköz, leginkább telefonálásra használtuk. Szóval, ha tájékozódni akartál, akkor maradt a papír térkép, vagy egy ismerős, akit meg tudtál kérdezni. Rendszeresen előfordult, hogy amikor a barátaim vidékről Budapestre érkeztek, felhívtak és megkérdezték, hogy hogyan jutnak el a főváros egy adott pontjára. Ilyenkor mindig az volt az első kérdésem, hogy „Hol vagy most?”.

A pénztervezés első lépése, hogy megállapítsd: hol vagy most, hol állsz jelenleg a pénzügyekben.

A pénztervezés lépései: a legelső, hogy honnan indulsz

Neked is azt a kérdést kell először feltenned magadnak, hogy hol állsz jelenleg a pénzügyeiddel. Mit jelent ez?

  1. Tudnod kell, hogy éppen most mennyi pénzed van. Mennyi van a bankszámládon, a zsebedben, a párna alatt, a széfben stb.
  2. A következő, amit tudnod kell, hogy mennyi a bevételed.

Családfőként például tisztában kell lenned azzal, hogy mennyi a te és a párod havi fix fizetése. Azután még az egyéb bevételek. Plusz munkák, jutalmak, jutalékok, vagy ha vannak befektetéseid, akkor az azokból származó bevétel. Egyszóval minden pénz, ami valamilyen módon befolyik hozzátok. Minden számít. Ha cégvezető vagy, akkor tudnod kell, hogy a következő hetekben mennyi bevétel várható a termékek eladásából vagy a szolgáltatás értékesítéséből.

Ami nélkül nem tudsz létezni: a létminimum

Tudnod kell azt is, hogy mennyi az a minimum összeg, ami ahhoz szükséges, hogy a családod vagy a céged túléljen. Olyanok tartoznak ide, mint a villanyszámla, gázszámla, élelmiszer stb. Ha pedig cégvezető vagy, akkor a rezsi számlákon kívül számolnod kell a fizetésekkel, szoftver előfizetésekkel, adókkal, és lehet, hogy még az alapanyag beszállítókkal is.

Ezt a minimum összeget hívjuk létminimumnak. Ez az az összeg, amit minden héten vagy hónapban elő kell teremtened a családodnak vagy a cégedben, hogy továbbra is működni tudjon .

Mire mennyit költhetsz?

Tisztában kell lenni azzal is, hogy mire mennyit költhetünk? Meddig ér az a bizonyos takaró?

Éppen ezért a pénztervezés következő fontos elemei a keretek. Tudnod kell, hogy mekkora keret áll rendelkezésedre, hogy megvásárolj, kifizess valamit.

Például, amikor egy számítógépet akasz venni, akkor van egy kereted. Mondjuk van 200.000 Ft-od. És ennek megfelelően nézegeted a számítógépeket a boltban. Nem fogod nézegetni a félmilliós gépeket, mert tudod, hogy most még nincs rá pénzed. Nincs rá kereted. Mielőtt nekiállsz a pénztervezésnek, meg kell határoznod ezeket a kereteket. Ezek nagy részét természetesen fejből is tudod, de a korábban kifizetett számlákból is össze tudod állítani. Ez az egyik alapja a pénztervezésnek. Amikor majd csinálod a pénztervezést, akkor ezekre a keretekre fogod szétosztani a pénzt, hogy fedezni tudd a következő időszak kiadásait.

A pénzügyi ritmus

Amikor elkezded az irányításod alá vonni a pénzügyeidet, akkor van egyfajta pénzügyi ritmus, amit el kell kapnod. Szükség van néhány hétre, hogy elkapd a saját pénzügyi ritmusodat. Utána már sokkal könnyebb. Addig viszont tarts ki, ne add fel, mert később látni, tapasztalni fogod, hogy megérte a dolog.

A pénztervezés lépései során legyél alapos

Minden hónapban „mikroszkóppal” vizsgáld meg a pénzügyeidet.

Ha minden hónapban az utolsó fillérig szembe tudsz nézni az aktuális pénzügyi helyzeteddel, akkor garantáltan nyerni fogsz.

Ne feledd, ha gazdaggá akarsz válni, akkor irányítanod kell a pénzügyeidet.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!