A totalcar.hu internetes autós oldalon jelent meg egy cikk egy ír házaspárról, akik erős dohányosok voltak. Végül nem csak a káros szenvedélytől szabadultak meg, de a spórolás egy Tesla csodajárgányhoz is elvezette őket. Hogyan? Össze lehet spórolni egy sok milliós autót is? Tanulságos történet arra, hogy nincs lehetetlen.

A spórolás valójában döntés kérdése

A történet szereplői, az ír házaspár fejenként naponta bő egy doboz cigarettát is elszívtak. Ez nekik havi 840 Euróba került, ami kb. 280.000 Ft-ot jelent. Mi tagadás, jó sok. Nem csak az egészségük, de a pénztárcájuk is bánta a költséges szenvedélyt. Jó sok füstbe ment. Végül arra jutottak, hogy ebből a pénzből fontosabb dolgokat is tudnának venni. A spórolás mellett döntöttek.

Azt a pénzt, amit dohányzásra költöttek volna el, teljes egészében félretették. Nem költötték másra, hiszen ami korábban sem hiányzott, az ezután sem fog.

A spóroláshoz nem árt egy jó nyilvántartás

Az ír pár elmondása szerint rohamos tempóban nőtt a megtakarításuk és mivel szerettek utazni, ezért elkezdték utazásra költeni a pénzt. Egyik alkalommal, amikor éppen Floridában jártak, lehetőségük volt kipróbálni egy Tesla elektromos autót, ami nagyon megtetszett nekik. Ekkor eldöntötték, hogy mostantól nem csak utazásra, hanem egy új Tesla autóra is spórolnak.

Tudták, hogy sokáig kell spórolniuk ahhoz, hogy meg tudják venni álmaik autóját, de mégis belevágtak.

A spórolás során folyamatosan nyilvántartották, hogy hol tartanak. A megfelelő nyilvántartás abban is segít, hogy az ember kitartó tudjon maradni. A nyilvántartás ugyanis megmutatja, hogy haladunk a kitűzött cél felé. Ez elég inspiráló, így nem szórjuk el a spórolt pénzt valami másra, amit később megbánnánk.

A nyilvántartásban segít a Pelfee pénztervező szoftver.

A spórolás a szerencsét is vonzotta

Történetünk főszereplőinek a spórolás még a szerencsét is vonzotta. A folyamatosan gyarapodó megtakarított pénz mellé még a szerencse is melléjük állt. Miben volt szerencséjük?

Tudjuk, hogy az álmuk, a céljuk egy Tesla volt. Bizony, az egy drága autó. Ám történetesen, pont akkor mutatták be az olcsóbb Tesla modellt. Erre már ki tudták fizetni a foglalót, és ezután folyamatosan tudták fizetni az álom autó részleteit is, hiszen folyamatosan volt megtakarításuk.

Több mint 40 ezer eurót kb. 13.5 millió forintot halmoztak fel a dohányzásra szánt pénzből. Így mintegy 3,5 év alatt teljesen ki tudták fizetni az autót. Azért ez nem rossz, igaz?

Mit tanulhatunk a házaspár történetéből?

Először is, a dohányzás egy drága mulatság. Magyarországon kb. 1.200 forint körül van egy doboz cigaretta. Ha valaki minden nap elszív egy dobozzal, az mintegy 36.000 Ft havonta. Ez évi 432.000 Ft kiadást jelent. Ebből sok mindent meg lehet valósítani, ha valaki úgy dönt, hogy inkább spórolásra adja a fejét, félreteszi ezt a pénzt.

Ha neked is van olyan szokásod, amit esetleg érdemes elhagyni, akkor próbáld ki te is ezt a módszert. Tedd félre azt a pénzt, amit eddig arra a szokásra költöttél. Meglátod, egy idő után komoly eredményeket tudsz elérni vele.

Ha minden nap egy kávézóban veszed meg a reggeli kávédat, próbáld ki, hogy helyette te magad főzöd meg. Így pénzt tudsz spórolni. Ha túl sokat jársz étterembe, akkor inkább készíts magadnak valami kaját. Az biztosan olcsóbban jön ki. Így nem olyan dolgoktól veszed el a pénzt, amire egyébként is szükséged van. Nézd meg, hogy mi az, amit el tudsz hagyni.

Ha látod annak az eredményét, hogy pénzt takarítasz meg, akkor még szívesebben csinálod. Ezért kell vezetni, hogy mennyi pénzt tettél már félre. Lásd, hogyan gyarapszik.

A másik tanulság, ha van egy álmod, van egy célod, amit szeretnél elérni és megvalósítani, akkor sokkal könnyebb lemondani valamiről. Vagy sokkal könnyebb extra munkát vállalni, hogy félre tudj tenni, és összejöjjön a szükséges összeg a vágyott célra.

Ezért jó, ha minél részletesebben megfogalmazod és leírod a célodat egy darab papírra és kiteszed, hogy minden nap motiváljon téged. Emlékszel? Először a házaspár is csak utazgatott az extra pénzből, de mikor látták és elhitték, hogy többre képesek, akkor még nagyobb célt tűztek ki maguk elé.

Bár a cikkben nem szerepel, szinte biztos, hogy miután az ír házaspár eldöntötte, hogy szeretne egy Tesla autót, minden nap beszéltek róla vagy nézegették a képeket az interneten miközben számolgatták, hogy mennyi pénzt kell még összegyűjteniük, hogy meg tudják venni. Folyamatosan ott tartották a szemük előtt a célt. Ráadásul közösen kreálták, ami még nagyobb erővel hatott.

Megszületett a döntés: spórolás. Hogyan kezdj hozzá?

Kezd el apránként. Lépésről lépésre. Mindenképpen legyen rendszeres. Lehet, hogy első alkalommal nem tudsz sokat félretenni. Nem baj. Csak tegyél félre valamennyit. Azután igyekezz, hogy legközelebb még többet tudj félretenni. Minden alkalommal amikor bevételed van, akkor tegyél félre belőle valamennyit, hogy rendszeres legyen. Így majd szépen elkezd gyarapodni. Meglátod, hogy a félretett pénz további pénzt fog vonzani.

Figyelj arra, hogy a felhalmozott összeget ne költsd el másra. Vonzó lehet, amikor már összegyűlt egy nagyobb összeg, hogy vegyél rajta valami mást. De csak akkor költsd el, ha már összegyűlt a kitűzött célra tervezett összeg. Hisz azért dolgoztál, hogy az meglegyen. Amikor megvan a pénz, és meg tudod valósítani a célt, akkor büszke leszel magadra. Ezután egy újabb és nagyobb célt fogsz kitűzni magadnak, mint ahogy azt az ír házaspár is tette.

Ja, és ne feledd a nyilvántartást!  ???? Segít a célon tartani a tekinteted. Ebben jó társ lehet számodra a Pelfee pénztervező szoftver.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!