Milyen titkokat rejtettek a borítékok? No, ne gondolj valami újabb összeesküvés elméletre, sőt egy régóta megoldatlan rejtély sem tárul fel hirtelen a szemünk előtt. De mégis van valami, ami régen még sok családban egyértelmű és természetes volt, mára azonban mintha feledésbe merült volna. Ez a pénzügyi tervezés, a Pelfee pénztervezés elődje. Mit tudtak a déd és nagyszüleink a pénz kezeléséről, tervezéséről, ami még ma is igen hasznos?

A borítékok titkai: pénzügyi tervezés régen

Régen, amikor a férfiak megkapták a fizetésüket, odaadták a feleségüknek, aki szétosztotta különböző borítékokba vagy befőttesüvegekbe. A különböző borítékok egy-egy kiadásnak feleltek meg.

Volt egy rezsi boríték, egy másik az élelmiszernek, egy boríték a háztartási kiadásoknak, a ruháknak, és volt egy olyan boríték is, amibe a megtakarítások kerültek. Így osztották szét a pénzt, így tervezték, hogy mire mennyi jusson. Ez volt anno a pénzügyi tervezés.

Ma is használhatjuk a régi pénzügyi tervezés módszerét?

Ezek a borítékok segítették a pénz megfelelő elosztását, a különböző kiadások előre tervezését, a pénzügyi tervezés eredményességét. Vagyis ez volt a korai pénzügyi tervezés. Azt, hogy ténylegesen hogyan különítjük el az egyes kiadásokra szánt összeget, valójában részletkérdés. Tehetjük borítékba, befőttesüvegekbe is, azonban ez ma már nem annyira praktikus. Csak azért készpénzben tartani az összes pénzünket, hogy borítékokba tegyük, nem a legjobb megoldás.

A pénzügyi tervezés egyik alapja, hogy megfelelően osszuk szét a pénzt. Ehhez a Pelfee pénztervező szoftver rendszerében a Kereteket használjuk.

Mik azok a Keretek a Pelfee pénztervező szoftverben?

A pénz szétosztására a borítékok vagy befőttesüveg helyett a Pelfee a Kereteket hívja segítségül. Például mondhatjuk, hogy „30.000 Ft-os Keret áll rendelkezésedre, hogy kifizesd a rezsi számláidat”.

A Keretek abban segítenek, hogy amikor csinálod a pénzügyi tervezésed, akkor ezekre a Keretekre osztod szét a családi vagy céges bevételedet, hogy fedezni tudd a következő heti vagy havi kiadásokat.

Így alakítsd ki a Kereteket

Először írd össze, hogy általában milyen kiadásaid vannak. Mire szoktál pénzt költeni egy-egy hónapban?

Ha cégvezetőként csinálod, akkor azt nézd meg, hogy a cégnek milyen kiadásai vannak általában.

Legegyszerűbben úgy tudod ezt összeírni, hogy megnézed a számláidat, azt, hogy korábban mire mentek a kiadások. Az alapján már össze tudod állítani.

Milyen kiadások lehetnek a pénzügyi tervezés során?

 • Mindegy, hogy családról vagy cégről beszélünk, rezsit mindenkinek fizetnie kell. Ilyen költségek a villanyszámla, gázszámla, vízszámla, telefon, bérleti díj stb. Ezeket mindenképpen írd össze, mert ezek biztosítják a család vagy cég túlélését. Ha ezeket nem fizeted ki, akkor nem fogsz tudni termelni. Márpedig csak a termelésből lesz bevétel.
 • Egy cég esetében ott vannak az adók: ÁFA, iparűzési adó, társasági adó, nyereség adó stb. Ezekkel mind számolni kell, tehát biztosan kell nekik egy Keret. Ezeket minden esetben ki kell fizetni, különben az adóhatóság céltáblájává válsz. Előfordulhat, hogy egy családnak is szükséges adót fizetnie, tehát akkor erre is kell pénzt félretenni.
 • Keret kell a szükséges élelmiszereknek, tisztálkodási eszközöknek és tisztító szereknek. Ha akarod, teheted egybe is ezeket, mint bevásárlás. Tehát kell majd egy Keret a bevásárlásnak is.
 • Egy cég esetében lesznek tisztítószerek, papír írószer vagy egyéb irodai eszközök.
 • Ha vannak gyerekek a családban, akkor érdemes nekik is egy Keretet létrehozni, hogy minden hónapban tudj félretenni pénzt a hozzájuk kapcsolódó kiadásokra. Ilyen lehet például az úszás, zongoraóra, balett óra, osztálykirándulás stb.
 • Ha autó is van a családban, akkor annak is érdemes létrehozni egy Keretet. Például szervíz, tankolás stb. Természetesen ez igaz a cég esetében is.
 • Ha van a családban háziállat, akkor kell etetni, orvoshoz vinni, és előfordulhat, hogy háziállat kozmetikára is kell félretenni pénzt.
 • Sok más költsége is lehet egy cégnek vagy családnak, és persze nincs két egyforma család vagy cég. Banki költségek, utazási költségek, vagy cégek esetében fizetések, az alapanyagok és beszállítók költségei.
 • Általában létre szoktunk hozni egy Keretet a megtakarításoknak is.
 • Arra is érdemes létrehozni egy Keretet, ha valamilyen jövőbeni kiadást tervezel, amire szeretnéd összegyűjteni a pénzt. Ez egy család esetében lehet egy nyaralás, egy új autó, egy új mosógép. Egy cég esetében pedig lehet egy nagyobb beruházás, számítógépek vagy nyomtató.

A kiadások fő csoportjai

Könnyebb a kiadásokat összegyűjteni, ha csoportokra bontjuk azokat.

 • Az elsőt úgy nevezhetjük, hogy létminimum kiadások. Ezek azok a kiadások, amik mindenképpen szükségesek, különben a család vagy cég nem él túl. Ilyenek például a rezsi kiadások.
 • A második csoportba az olyan kiadások tartoznak, amik minden hónapban előfordulhatnak, de nem feltétlenül szükségesek a létminimumhoz. Tehát ha egyszer-egyszer nem sikerül megvenni, akkor sincs gond, attól még megy tovább az élet. Egy család esetében például ez lehet az étterem vagy a mozi.
 • A harmadik csoportba az olyan kiadások tartoznak, amelyeket nem tudsz azonnal megvásárolni, előtte össze kell rá gyűjteni a pénzt. Úgynevezett tervezett kiadások. Mint például nyaralás, új eszközök vásárlása stb.

Ne aggódj, ha elsőre nem sikerül minden kiadást összeszedni, akkor sincs gond, mert akár minden pénzügyi tervezés alkalmával módosíthatod. Néhány hónap után majd kialakul a végleges lista.

A Keretek változása a pénzügyi tervezés során

Semmi sem állandó. A jó pénzügyi tervezéshez jó Keretek kellenek. Néhány havonta érdemes átnézned a Keretek listáját, mert előfordulhat, hogy lesznek újfajta kiadások, és az is előfordulhat, hogy egy-egy Keretre már nincs többé szükség. Például, amikor még kisebb a cég, akkor lehet, hogy nem költ takarításra, hanem saját maga oldja meg. Később, amikor már növekszik, akkor megengedheti magának, hogy fizessen egy takarító céget. Egy család esetében, ha érkezik egy háziállat, akkor lesz olyan Keret, ami a háziállattal kapcsolatos kiadásokat tudja fedezni.

Ülj neki és írd össze egy papírra vagy egy Excel táblázatba, hogy milyen kiadásaid vannak, és máris megvannak a Kereteid.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!