A pénzügyi tervezés során nem csak az fontos, hogy mire mennyit fizetünk ki, de az is, hogy milyen távra tervezünk. Itt olvashatsz arról, hogy hogyan tudod jól meghatározni, mire lesz majd szükség. A Pelfee pénztervezés során ezt Kereteknek nevezzük. Az is fontos, hogy milyen időszakra előre érdemes a tervezést megcsinálni, hogy elérd a céljaidat. Ez a pénzügyi időszak.

Milyen távra tervezzünk?

Amikor egy pénzügyi időszakról beszélünk, akkor általában az emberek a bankokra gondolnak, hiszen ott használják legtöbbet ezt a kifejezést. De, amikor a pénztervezésről beszélünk, akkor teljesen mindegy, hogy egy család vagy egy cég pénztervezéséről van szó. Minden esetben szükség van egy pénzügyi időszak meghatározására.

A pénzügyi időszak pontosan azt az időszakot jelenti, ami két pénzügyi tervezés között telik el. Általában ez 1 heti vagy 1 havi időszak.

Erre azért van szükség, mert amikor vége egy pénzügyi időszaknak, akkor leülsz és megnézed, hogy mennyi bevétel folyt be az elmúlt pénzügyi időszakban. Ezt osztod el a következő hét vagy hónap kiadásaira, attól függően, hogy milyen pénzügyi időszakot határoztál meg.

Minden héten vagy minden hónapban ugyanazon a napon fogod elvégezni a pénzügyi tervezést. Ha nálad ez heti, akkor mondhatod azt, hogy hétfőtől vasárnapig tart a pénzügyi időszak. Azaz minden héten hétfőn reggel tervezel a következő időszakra.

Amennyiben a havi tervezés mellett döntesz, akkor a pénzügyi időszakod tarthat a hónap elejétől a hónap végéig. Ebben az esetben minden hónap utolsó napján vagy a következő hónap első napján fogod megcsinálni a havi pénzügyi tervezésed. De máshogyan is meghatározhatod a saját pénzügyi időszakodat. Az a lényeg, hogy te tudd, és ahhoz tartsd magad.

A pénzügyi időszak meghatározása a pénztervezés során

Mielőtt elkezded a pénzügyi tervezést bevezetni, meg kell határoznod egy pénzügyi időszakot. Egy család esetében ez általában fizetéstől fizetésig tart. Elképzelhető, hogy te a hónap elején kapsz fizetést. Lehet, hogy a párod egy másik időpontban kapja meg fizetését az adott hónapban. A pénzügyi időszak meghatározásánál nincs kőbe vésett szabály. Az alapján döntsétek el, hogy nektek mi a legjobb.

Ha például te 10.-én kapsz fizetést és a párod 13.-án, akkor lehet, hogy nálatok 14.-től a következő hónap 13.-ig tart a havi pénzügyi időszak. De ha bizonytalan vagy, akkor maradj az 1.-től a hónap végéig tartó megoldásnál.

Teljesen mindegy, hogy mit választotok, csak az a lényeg, hogy következetesen mindig ugyanakkor legyen. Minden hónapban ugyanazon a napon üljetek le és beszéljétek meg a pénzügyeket.

Mi a legjobb pénzügyi időszak?

Természetesen megteheted, hogy csak havonta egyszer foglalkozol a pénzügyekkel, de ha jobban szeretnéd kontrollálni a pénzügyeidet, akkor hetente legalább egyszer nézd át a bevételeidet és a kiadásaidat. Lehet, hogy bevételed csak egyszer van egy hónapban, viszont kiadásaid minden héten vannak.

A másik ok, amiért a heti pénzügyi tervezés javasolt még egy család esetében is, hogy ezzel ösztönözni tudod magad, hogy még több bevételed legyen. Hosszú távon az a cél, hogy minden héten legyen bevételed, és ne csak havonta egyszer. Ez segít abban, hogy jobban tudd irányítani a pénzügyeidet és még gyorsabban haladj a jómód felé.

Ha a családi pénzügyi tervezésnél a heti pénzügyi időszakot választod, és csak hétvégén van időtök akkor minden szombaton vagy vasárnap reggel üljetek össze a pároddal átbeszélni és megtervezni a következő hetet. Ha a havi pénzügyi időszakot választod, akkor az adott hónap végén, vagy rögtön a következő hónap kezdetén végezd el a pénzügyi tervezést.

Egy cég esetében mindenképpen javasolt a heti pénzügyi időszak, mivel egy cég esetében általában nem csak havonta egyszer, hanem hetente vannak bevételek. Minél nagyobb a pénzmozgás annál szorosabb kontrollt érdemes tartani a pénzügyeken, így a heti tervezés a javasolt.

Cégvezetőként egy olyan napot jelölj ki, amit minden héten tudsz tartani, amikor nem zavar senki, és csak a pénzügyi tervezéssel foglalkozol. Ha ez egy szerdai nap, akkor határozd meg a pénzügyi időszakod úgy, hogy szerdától keddig tartson minden héten. És ami pénz befolyt kedd estig, azt fogod letervezni szerda reggel.

Mindegy, hogy a heti vagy a havi pénzügyi időszakot választod, elképzelhető, hogy az első alkalommal 1-2 órát is igénybe vesz a pénzügyi tervezés. De 4-5 alkalom után már 10-15 percnél többet nem fog igénybe venni. És hidd el, hogy utána jobban fogod magad érezni.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!