Mit jelent az, hogy pénztervezés? Mire lehet használni? Valóban segít jobb anyagi helyzetbe kerülni? Csak annak való, akinek már van pénze, vagy bárkinek lehet több pénze, ha használja a pénztervezést?

A fő különbség gazdag és szegény között

Azt mondják, hogy az egyetlen különbség a gazdag és a szegény ember között az, hogy a gazdag ember figyel a pénzügyeire.

Vagyis nem maga a pénz mennyisége a döntő különbség. Persze, aki gazdag, annak több pénze van, de mégsem ez a fő különbség. Hiszen sok gazdag sem volt mindig gazdag. Sokan vannak, akik szegénységből indultak, és ma már sok pénzük van. Ők hogyan csinálták? A hogyan, a mód, ahogyan gazdaggá váltal sokféle lehet. Van, akinek zseniális ötlete volt, van, aki kitartó volt és nem adta fel, van, aki okosabb volt másoknál, de olyan is van, aki ügyesebb, gyorsabb, tehetségesebb. De bőven van olyan is, aki nem volt tehetségesebb, ügyesebb vagy okosabb, mint mások. Mégis megcsinálta.

Egy valami, azonban közös bennük. Mégpedig az, hogy hogyan bánnak a pénzzel.

Ha gazdaggá akarsz válni, akkor figyelned kell a pénzügyeidre. Minél kevesebb pénze van valakinek, annál jobban kell irányítania a pénzügyeit, hogy elinduljon a gazdagság útján. Fontos azonban, hogy akkor is szorosan kell a saját irányítása alatt tartania a pénzügyeit, ha már elérte azt a szintet, amit kitűzött maga elé.

Mi a célod?

A pénzzel kapcsolatos egyik szabály, hogy a pénzt tervezni kell.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Az elsődleges dolog, hogy meghatározzuk, hogy mi a célunk a pénztervezéssel. Mindegy, hogy a családi pénzügyekről vagy egy cég pénzügyeiről beszélünk.

  • Cél, hogy mindig lásd, hogy egy adott pillanatban hogyan állsz a pénzügyeid terén. Legyél naprakész és felkészült, hiszen bármikor jöhet egy kedvező üzleti vagy befektetési ajánlat, de az is lehet, hogy ráakadsz álmaid lakására. Ilyen esetben lehet, hogy gyorsan, ugyanakkor megfontoltan kell lépned.
  • Cél az is, hogy ne költs többet, mint amid van.
  • Cél, hogy időben ki tudd fizetni a számláidat.
  • Cél az is, hogy legyen tartalékod.
  • Cél, hogy ne költsd el azt a pénzt, ami nem a Tiéd, viszont ami a Tiéd azt okosan használd fel.
  • Cél, hogy a pénztervezés ösztönözzön, hogy még több bevételre tegyél szert.
  • Cél továbbá, hogy megfelelően tudd irányítani és megtartani a saját gazdagságodat.
  • Cél, hogy fel tudd építeni a saját és gyerekeid jövőjét.
  • Cél, hogy idős korodban is legyen miből megélned.

Mint láthatod, kinek-kinek más lehet a célja, amit szeretne elérni.

Mindenkire igaz, hogy a pénztervezés célja eljutni egy olyan állapotba, ahol már nem lehet kiszolgáltatva másoknak, a piacnak, a gazdasági helyzetnek. Amikor már stabil pénzügyekkel rendelkezik.

A cél az, hogy olyan bőséges legyen a bevételed, olyan tartalékokkal rendelkezz, hogy amikor esetleg nem mennek olyan jól a dolgok, akkor se tudjanak véglegesen megállítani a céljaid elérésében.

A cél az, hogy kevesebbet költs, mint a bevételed. Vagy más nézőpontból nézve, több bevételed legyen, mint amennyi a kiadásod.

Ezek a pénztervezés céljai.

Mire jó a pénztervezés?

Ahhoz, hogy pénzed legyen, tenned kell valamit. Dolgozhatsz egy munkahelyen, működtethetsz egy vállalkozást vagy eladhatsz egy vagyontárgyat. Ez eddig nem újdonság, tudjuk, hogy a világ így működik.

Általában az emberek, amikor megkapják a pénzt, akkor azt el is költik. Ez tűnik ésszerűnek. Ha már nálam van, ha már megkaptam, akkor az az enyém, tehát elkölthetem.

Sajnos ez nem teljesen igaz. Ha így csinálod, akkor könnyen bajba kerülhetsz.

Mielőtt elköltöd a pénzt, jó ha megtervezed, hogy mire, mikor és mennyit fizetsz majd ki. Ezt nevezzük pénztervezésnek.

Szerencsére sok olyan emberrel is lehet találkozni, akik saját erejükből lettek jómódúak vagy gazdagok. Egy dolog közös bennük: mielőtt elköltötték a pénzüket, előtte minden esetben megtervezték, hogy mire fogják elkölteni.

Csak így kerülheted el, hogy elköltsd azt a pénzt, ami nem a tied. És ezzel a módszerrel jól oszthatod be azt, ami a tied.

A következő alkalommal megnézzük, hogy melyek a pénztervezés kezdő lépései.

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!