Hogyan intézzük a pénzügyeket egy házasságban, kapcsolatban? Közös legyen a kassza, vagy mindenki a maga által megkeresett pénz felett „őrködjön”? Melyik a jobb megoldás? A pénzre is igaz a jóban-rosszban együtt?

Közös vagy külön kassza?

Általában akkor merül fel a közös kassza, külön kassza kérdése, amikor a párok már együtt, egy háztartásban élnek, és az is előfordulhat, hogy már gyerekeik is vannak. De mit értünk azon, hogy közös kassza vagy külön kassza?

Külön kassza alatt azt értjük, amikor a pár mindkét tagjának van saját bevétele, amivel nem biztos, hogy elszámol a másik felé. A közös kiadásokat pedig közösen állják, általában fele-fele arányban, de ez megegyezés kérdése.

Közös kasszáról akkor beszélünk, amikor a pár tagjai egy közös kasszába teszik a bevételeiket, és közösen döntik el, hogy mire költik. Mindezt attól függetlenül, hogy ki mennyit keres, mennyit tesz be a közösbe.

Mikor találkozhatunk a külön kasszával?

Általában akkor választják a párok a külön kasszát, amikor még nem ismerik régóta egymást. Még nem igazán van értelme, hogy közös kasszát vezessenek. Még nem annyira bíznak pénzügyileg egymásban. Természetesen előfordul, hogy amikor étterembe vagy moziba mennek, akkor megosztják a költségeket, vagy felváltva fizetnek, de még nincsenek közös céljaik. Inkább saját céljaik vannak.

De találkoztam már olyan párokkal is, akik házasok, együtt élnek, gyerekük is van, mégis külön van a kassza. Azaz csak a közös kiadásokat fizették együtt, de a többi pénzzel nem számoltak el, hanem saját maguk úgy költötték el, ahogy jónak látták.

Mi lehet az oka, ha a külön kassza mellett dönt a pár?

Jó néhány párral dolgoztam már együtt, akiknek segítettem rendbe tenni a pénzügyeiket. Mindig megkérdeztem, hogy miért a külön kasszás megoldást választották. A legtöbbször az volt a válasz, hogy így pénzügyileg szabadnak érzik magukat. Úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek a megkeresett pénzükkel. Úgy érzik, hogy nem függnek senkitől. Pénzügyileg szabadok és ők irányíthatják a pénzügyeiket.

Milyen esetekben választják a közös kasszát?

A közös kassza általában akkor kerül a képbe, amikor a párok már régebb óta élnek együtt, vagy már össze is házasodtak. Összeköltöztek, és az egyéni céljaik mellett már vannak közös céljaik. Ráadásul, ha még az esküvő előtt vannak, akkor az első közös pénzügyi cél az esküvő lehet. Aztán később egy saját lakás vagy autó.

Nekünk is az esküvő volt az első igazi közös célunk, mivel szüleink nem tudtak segíteni. Tehát odaraktuk a célt és elkezdtük megtervezni, hogy mire és mennyi pénz kell, hogy meg tudjuk valósítani. És mi azóta is közös kasszán vagyunk, és közösen valósítjuk meg a céljainkat.

A szabadság a közösben is megvalósítható

A pénzügyi szabadsághoz nem szükséges a külön kasszát választani. A közös pénztervezéssel is megoldható, hogy valaki pénzügyileg szabadnak érezze magát.

  • Az egyik lehetőség, hogy mindenki kap a családban zsebpénzt, amit arra költ, amire szeretne anélkül, hogy el kellene vele számolnia.
  • A másik megoldás, amikor mindenki azon dolgozik, hogy több bevétele legyen a családnak. Ha több a bevétel, akkor több pénzt és sokkal szabadabban lehet elkölteni, mintha csak azért dolgoznátok, hogy a szükséges kiadásokat fedezzétek. De ehhez elengedhetetlen, hogy meghatározzátok az egyéni és a közös célokat, mert az fog igazán motiválni, hogy több bevételt hozzatok össze.

Milyen előnyei lehetnek a közös kasszának?

  • Attól, hogy közös kasszán van egy pár nem kell lemondani az egyéni célokról. Sőt, közös erővel sokszor sokkal könnyebb megvalósítani a célokat, legyen az egyéni vagy közös. Gondolj bele, akkor már két ember dolgozik rajta, nem vagy egyedül.
  • A másik nagy előnye a közös kasszának, hogy ha bármi történik az egyik fél bevételeivel, akkor ott a másik fél, aki segíteni tud, amíg helyre nem állnak a dolgok.
  • Közösen több tartalékot tudnak felhalmozni, ami bármilyen esetben jól jöhet.
  • Sőt olyanról is hallottam már, amikor azért volt előnyös a közös kassza egy pár számára, mert az egyik fél elismerte, hogy ő nem tud bánni a pénzzel. Szereti azt elkölteni és inkább rábízta a párjára a pénzügyi döntéseket. Ő kapott saját költőpénzt, de a párja hozta meg a pénzügyi döntéseket. A párja viszont szerette és tudta is csinálni, ezért mindenre jutott elegendő.

A kassza kérdés tanulsága

A fentiekből jól látszik, ha már két ember úgy dönt, hogy együtt élnek, együtt képzelik el a jövőjüket, akkor én mindenképpen a közös kasszát javaslom. Természetesen ehhez az kell, hogy az egyéni célok mellett legyenek közös céljaik.

Ezért van az, hogy amikor együtt dolgozom ügyfelekkel, legyenek azok családok vagy cégvezetők, minden esetben a célokat határozzuk meg először, és ahhoz igazítjuk hozzá a pénzügyeket. Mert úgy sokkal könnyebb tervezni (ebben a Pelfee pénztervező szoftver is segít), és megvalósítani is sokkal könnyebb a célokat.

A CÉLOK MEGHATÁROZÁSA SEGÍTI A PÉNZÜGYEID RENDBE TÉTELÉT. EZ FORDÍTVA IS IGAZ. A RENDEZETT PÉNZÜGYEK SEGÍTIK A CÉLOK ELÉRÉSÉT.

Mindig tisztán határozd meg a céljaidat. Illetve mindig határozzátok meg a közös és a saját céljaitokat is, és ezt beszéljétek meg egymással. Kezdjetek el dolgozni rajta. Nem mondom, hogy mindjárt az elejétől könnyű lesz. Még az is lehet, hogy le kell mondanotok az elején 1-2 dologról, de a végén sokkal jobb lesz.

Az is biztos, hogy a közös kasszához mindkét fél részéről szükség van felelősségvállalásra, bizalomra és józanságra is. Ezek nélkül nem fog működni.

SOHA NE FELEJTSD EL, hogy EGY CSAPAT MINDIG ERŐSEBB, MINT EGY EGYÉN.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!