Melyek a milliomosok sikert hozó szokásai? Bárki követheti ezeket, hogy sikeresebb legyen? Sokba kerülnek ezek a „milliomos szokások”?

Egy milliárdos, aki mégis átlagos

Hallottál már valaha arról a milliárdosról, aki csak egy szerény házban él?

Az illetőt úgy hívják, hogy Warren Buffet. A Forbes üzleti magazin becslése szerint ennek a fickónak a nettó vagyona kb. 84 milliárd dollár. Ez a szám még forintban is sok, nemhogy dollárban.

A fickó mégsem egy több ezer négyzetméteres tengerparti kastélyban él. Egyáltalán nem. Egy csendes kisvárosban egy olyan házban lakik, amit még 1958-ban vásárolt meg 31.500 dollárért. Pedig, ha akarná, a világ bármelyik házát meg tudná vásárolni. De ő úgy döntött, hogy a vagyonához képest egy sokkal szerényebb házban él. Miért van ez?

A milliomosok nem biztos, hogy nagy költekezők

Érdemes valamit tisztázni. Csak egy kitalált dolog az az elképzelés, hogy a gazdag emberek mindig tengerparti luxus villákban vagy nagyvárosi kastélyokban élnek, és 150.000 forintos farmernadrágban járnak. Persze vannak ilyenek is.

Chris Hogan-nek és csapatának lehetősége volt több, mint 10.000 amerikai milliomos életét tanulmányozni és megállapították, hogy a többségük nem effajta életmódot folytat. Sokkal inkább normál hétköznapi életet élnek egy középosztálybeli környéken, és nem hivalkodó autókat vezetnek.

A milliomosok 5 sikert hozó szokása

Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy a siker, a pénzügyi siker nem elérhetetlen álom. Minél több szokást követünk, amit a sikeres emberek tesznek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a siker ránk is ránk köszön.

  1. Rendszeres olvasás

A milliomosok a legtöbb esetben rendszeresen olvasnak. Szinte falják a könyveket.

Harry Truman korábbi amerikai elnök egyszer azt mondta: „Minden vezető sokat olvas, de nem mindenkiből lesz vezető, aki sokat olvas.”

Az egyik oka annak, hogy a milliomosok milliomosokká válnak az, hogy folyamatosan tanulnak. Számukra sokkal fontosabbak az életrajzok és a vezetőkről szóló könyvek, mint egy valóságshow és a TV sorozatok. Ha van egy kis szabad idejük, akkor azt okosan töltik el, olvasással.

  1. Hosszútávú gondolkodás

A milliomosok másik szokása, hogy a hosszútávú megtérülésben hisznek.

A mindennapi milliomosok a hosszútávú siker elérésére törekszenek, hosszútávon gondolkodnak. Nincs problémájuk azzal, ha egy használt autót kell vásárolniuk, vagy szerény környéken élniük, és nem a legújabb divat szerinti ruhákat kell viselniük. Nem foglalkoznak azzal, hogy megfeleljenek mások elvárásainak.

  1. Az adósság kerülése

Az átlagos milliomosok messze elkerülik az adósságot.

Ha akarnak valamit, amit nem tudnak kifizetni, akkor inkább takarékoskodnak, és később vásárolják meg, amikor már megvan rá a pénzük. Igyekeznek távol tartani magukat mindenféle kötelezettségtől, mint például az autó hitel. Ezért tudnak nyerni a pénzügyekben, mert nem tartoznak a banknak. Minden megszerzett dollár velük marad, hogy elköltsék vagy megtakarítsák.

Az adósság az egyik legnagyobb akadály a vagyonépítésben. Azt javaslom, hogy tartsd távol magad tőle. Az álmaid sokkal fontosabbak!

  1. Pénztervezés

A milliomosok rendszeresen készítenek pénzügyi tervet.

Hidd el, hogy nem tudsz milliókat csinálni, ha nem rendelkezel egy pénzügyi tervvel. A siker nem valami véletlen eredménye. Te vagy a felelős a saját vagyonod felépítéséért.

Akárcsak egy ház felépítésénél, ahol az alapok építésével kell kezdened, a vagyonod felépítését is meg kell alapoznod egy pénzügyi tervvel. És azután folyamatosan kell követned ezt a tervet. Ha már sok a pénzed, akkor sem hagyhatod abba a pénzed és a vagyonod folyamatos menedzselését, irányítását.

Az átlagos milliomosok megszokták, hogy minden héten vagy hónapban pénzügyi tervezést csinálnak. Tudják, hogy mi folyik be, és mi kerül kifizetésre a bankszámlájukról. Ha csak egyetlen dolgot jegyzel meg ezekből a szokásokból, akkor az legyen a pénztervezés.

A pénzügyi siker kulcsa a pénzügyi tervezés. Minden egyes befolyt forint számára meg kell határoznod, hogy mi a célja, mire szeretnéd felhasználni.

  1. Mások támogatása

Az ötödik szokás, amit a milliomosok követnek, hogy támogatnak másokat.

Persze van néhány gazdag ember, aki nagyon önző. De azok a milliomosok, akikről szó van, és akikről sokszor meg sem mondanád, hogy gazdagok, általában ők adják a legtöbb támogatást. Keményen dolgoznak, pénzt takarítanak meg, és tisztelik azokat, akik hasonlóan cselekszenek. Tudják, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit a gazdagságukkal megtehetnek az, hogy másokat segítenek és támogatnak. Valójában ezért folytatják a vagyonuk felépítését. Ahelyett, hogy elköltenék a legújabb méreg drága dolgokra, inkább azokat támogatják, akik a legtöbbet jelentenek számukra.

Persze a támogatás nem azt jelenti, hogy rengeteg pénzt kell adnod. Nem mindig a pénz mennyisége számít, a lényeg a segítő szándék. Segíteni sokféle módon lehet. Van, hogy egy kedves szó, mosoly, egy jó étel, valamilyen önkéntes munka többet jelent, mint a pénz.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!