Hogyan érhetőek el a pénzügyi célok? Mi az a pofonegyszerű dolog, ami nagyban meghatározza és segíti, hogy mit érsz el és mikorra? Ráadásul még pénzbe sem kerül, mégis képes minden akadályt elgördíteni a pénzügyi célok elől.

Tanulás nélkül nem megy

Az életben fontos a tanulás. Nem csak az iskolában, egyetemen, de bizony felnőttként is. Ez az egyik kulcs ahhoz, hogy az ember könnyebben boldoguljon az életben, könnyebben elérje a céljait.

Azért, hogy jó példával járjak elől, én is rendszeresen képződök, konferenciákra járok, hogy a legjobbaktól tanuljak. Nemrégiben érkeztem haza egy 1 hetes konferenciáról, ahol a pénzügyekkel és a célok elérésével kapcsolatosan tanultam újabb adatokat. Ebből szeretnék most neked is átadni egy nagyon hasznos dolgot.

Pénzügyi célok elérése a gyakorlatban

Az egyik legfontosabb lépés a pénzügyi célok eléréséhez, hogy először le kell írnod egy papírra az általad elérni kívánt célt. Az a legjobb, ha minél részletesebben leírod, hogy mi az, amit el szeretnél érni.

Mondok egy példát.

Ha például az a célod, hogy 4 hónap múlva elmenj nyaralni a családoddal, akkor az a legjobb, ha pontosan leírod, hogy hova szeretnétek elmenni.

Azután odarakod a dátumot is, hogy mikor szeretnétek menni. Írd oda, hogy hogyan szeretnétek eljutni oda, repülővel, vonattal, autóval stb.

Azt is írd le, hogy mennyi pénzre van szükségetek ahhoz, hogy mindent meg tudjatok valósítani. Számold össze. Ne hagyj ki semmit. Benzin, autópálya díj, szendvicsek, szállás, látványosságok, csónakázás, étterem stb.

Itt jön be a pénztervezés. Ha van 4 hónapod a nyaralásig, és mondjuk 200.000 Ft-ba kerül a nyaralás, akkor havonta legalább 50.000 Ft-ot kell félretenned, hogy mire indulnátok meglegyen a pénz. A pénztervezésnél hasznos segítőtárs a Pelfee online pénztervező szoftver. Próbáld ki!

Írd le azt is, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy elérd ezt a célt. Például megcsináltatni az útleveled. Vagy pénzt váltani, fürdőruhát venni, elvinni az autót átvizsgálásra az utazás előtt, beszélni a szomszéddal, hogy amíg távol vagytok, locsolja a virágokat és etesse a macskát.

Ha egy cégvezető vagy, és az a célod, hogy 1 millió forintról felvidd a heti bevételt 1 millió 200 ezer forintra 2 hónapon belül, akkor azokat a dolgokat kell leírnod, amik ezen cél eléréséhez szükségesek. Például több hirdetést kell feladnod, több alapanyagot kell rendelned a beszállítóktól, az értékesítőknek több embert kell felhívni, vagy több szórólapot kell kiküldeni stb. Mindent írj le, ami csak szükséges. Amilyen részletesen csak tudod. Szánj rá időt. Hidd el meg fog térülni.

Miért segít, ha leírod a célokat?

Minél részletesebben írod le, hogy mit szeretnél elérni, és mit kell tenned ahhoz, hogy elérd ezt a vágyott célt, annál könnyebben tudod megvalósítani.

Miért?

Amikor egy esküvőt szervezel, akkor amit legelőször meghatározol a cél elérésnek érdekében az a dátum. És mindent ehhez a dátumhoz igazítasz hozzá.

Nem azt mondod, hogy majd, ha összejött a pénz, megvan a zenekar, a torta, lefoglaltuk az álom helyszínt, megvan a menyasszonyi ruha, kész az öltöny, és megvannak a virágok is… Na, majd akkor kitűzzük az esküvő időpontját. Nem, nem. Nem így csinálod.

Helyette azt mondod, hogy szeptember 15. szombat délután 3 óra az esküvő időpontja. Ehhez a dátumhoz és időponthoz igazítasz mindent. Addigra kell meglennie a ruhának, a cipőnek, a tortának, a zenekarnak, a virágoknak stb. Ez a te napod. Ez a te célod. Akkor mindennek a helyén kell lennie.

Ez igaz a nyaralásra és minden célra, amit szeretnél elérni. Meghatározod az időpontot és ahhoz igazítasz mindent. Valójában ez a kulcsa minden cél elérésének. Elhatározod, hogy mit szeretnél elérni, és kitűzöl hozzá egy időpontot. Azon dolgozol, hogy a kitűzött időpontra minden összeálljon. Ezért is fontos, hogy előre leírd, elképzeld, hogy pontosan mit szeretnél elérni.

A pénzügyi célok nem valósulnak meg, ha nem tudjuk, hogy mit kellene megvalósítani, minek kellene történnie. A „majdcsak lesz valahogy” hozzáállás lehet, hogy elég ahhoz, hogy valahogy megélj, de ahhoz biztosan nem elég, hogy nagyobb célokat érj el.

Még egy fontos dolog. Ne hagyj mindent a végére. Már az elején vesd bele magad a munkába, hogy mihamarabb összeálljanak a dolgok.

Horváth Attila

pénztervezési szakértő

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!