Mire jó a kiadások tervezése? Miben segít? Hogyan lesz ettől több pénzünk? Jogosan teheted fel a kérdést, hogy minek tervezni a kiadásokat. Hiszen, amikor jönnek a számlák, akkor azokat ki kell fizetni. Ám mégis segít, ha a kiadásokat is tervezed. Mutatjuk, hogy hogyan és miért.

Hogyan kezdj hozzá?

Az első dolog, hogy vegyél elő egy darab papírt és kezdd el összeírni, hogy milyen kiadások várhatóak a családodban, vagy ha cégvezetőként csinálod ezt, akkor a cégedben. Természetesen beírhatod ezt a számítógépbe is vagy a telefonodba, hogy ha az kényelmesebb. A lényeg, hogy le kell írnod, hogy lásd és szembe tudj vele nézni.

Az a fontos, hogy szedj össze minden kiadást. Minden egyes kiadást, ami csak várható. Négyféle kiadás van minden család, minden személy, és minden cég életében. Tehát készíts 4 oszlopot.

A kiadások csoportjai

  1. Az első és legfontosabb csoport, amit mi úgy nevezünk, hogy létminimum kiadások. Ezek azok a kiadások, amik szükségesek a család, a személy vagy a cég fenntartásához vagy túléléséhez.

Mik tartoznak ebbe a csoportba?

Bár családonként, cégenként sok hasonlóság felfedezhető, mégis mindenkinél más lesz a végső lista. Valójában te döntöd el, hogy mi tartozik ide. Egy családban, vagy egy magánszemélynél például ide tartozhatnak a rezsi számlák, mint a villanyszámla, gázszámla, vízszámla. Itt lehet a bevásárlás, lakbér stb. Van olyan is, akinél mondjuk a buszbérlet, vagy a benzin is ebbe a csoportba tartozik. Hiszen, ha nem utazik el a munkahelyére, akkor pénze sem lesz. Van, akinek az internet is ide tartozik, ha szükséges az otthoni munkájához. Te döntöd el, hogy mi tartozik ide és mi nem.

Cégek esetén a rezsi számlákon kívül például ilyenek az adók. Ha azokat nem fizeted ki, akkor az adóhatóságok céltáblájává válsz, és a cég nem tud majd működni. Ha a cégnek munkavállalói vannak, akkor azok fizetése is ilyen létminimum tétel. Ha vannak beszállítóid, akkor azokat is ki kell fizetned, mert különben nem lesz alapanyag, amiből előállítsd a saját termékedet.

Hogyan tudod eldönteni, hogy egy kiadás létminimum kiadás vagy sem?

Nézd meg, hogy mi történik, ha azt a kiadást nem fizeted ki. Veszélyezteti a túlélésedet? Veszélyezteti azt, hogy pénzt csinálj? Ha igen, akkor ebbe a csoportba tartozik.

  1. A következő csoportba tartoznak az olyan kiadások, amik nem szükségesek a létminimumhoz, de azért jó, ha vannak, mert segítik a termelést és javítják az életminőséget. A pénztervezés során mi úgy hívjuk ezeket, hogy Hasznos kiadások.

Nézzük mik tartoznak ide. Egy család esetében ilyen lehet egy új ruha, egy mozi, egy étterem. Vagy ilyenek a zongora vagy balett órák a gyereknek. Nem azt jelenti, hogy ezek nem fontosak, de ezek nem biztos, hogy a létminimum csoportba tartoznak.

Egy cég esetében ilyen lehet mondjuk egy céges parti, vagy ingyen kávé a munkatársaknak. Nem feltétlenül szükségesek a termeléshez, de javíthatják a hangulatot, a hatékonyságot vagy az életminőséget.

  1. A harmadik csoportba tartoznak a jövőbeni tervezett vagy beruházás jellegű kiadások. Ezek általában nagyobb befektetést igényelnek, és nem biztos, hogy egy heti vagy egy havi bevételből megvásárolhatók.

Egy család esetében ilyen lehet egy új autó, egy nyaralás, a lakás vagy ház felújítása. Egy cég esetében ilyen lehet egy számítógép, nyomtató, vagy bármilyen komolyabb technikai eszköz megvásárlása vagy lecserélése. Ide tartozik az is, ha esetleg új telephelyet szeretne a cég.

  1. És bár a végére hagytuk, ez nem jelenti azt, hogy a legkevésbé fontos a tartalék vagy vésztartalék.

A kiadások tervezésénél a tartalékot is be kell tervezned, mint egy kiadást. Ha nem így teszel, akkor mindig lesz valami más, amire el fogod költeni azt az összeget, amit a tartalékra szánsz. Tegyél félre minden héten a tartalékra is. Ez biztosítja azt, hogy ne érhessen meglepetés.

Mi a kiadások tervezésének legjobb sorrendje?

Mi az általunk javasolt fontossági sorrend ahhoz, hogy jobb életmódot tudj elérni, mint amiben most vagy?

  1. Az első és legfontosabb a létminimum tételek meghatározása. Ezek biztosítják, hogy mindig tudj termelni és pénzt keresni. De soha ne felejtsd el, hogy ez csak a minimum. Nem ezért dolgozol. Te azért dolgozol, hogy minden hónapban javítani tudj az életminőségeden.
  2. A kiadások megtervezésénél a második legfontosabb a tartalék vagy vésztartalék jellegű kiadások meghatározása. Ez a hátvéded. Ez húz ki a bajból. Ez biztosítja, hogy ha valami váratlan ér, akkor is tovább tudj termelni. Ha például hirtelen elromlik valami, akkor ebből a pénzből tudod gyorsan megjavíttatni, vagy újra cserélni. Ezután pedig azon kell dolgozni, hogy mihamarabb visszatermeld ezt a vésztartalékot, hogy máskor is ki tudjon húzni a bajból, ha szükség van rá.
  3. A harmadik a hasznos tételek meghatározása. Ezek segítenek, hogy jobb legyen az életminőséged és könnyebb legyen a termelés.
  4. A negyedik a jövőbeni, tervezett vagy beruházás jellegű kiadások meghatározása. Ez a jutalom a jól végzett munkáért. Ez a profit. Ez a haszon. Ezek az álmaid. Ezek az elérendő céljaid. Azért dolgozol, hogy ezeket meg tudd valósítani.

Mire jó a kiadások tervezése?

Most már látod, hogy miért van szükség a kiadások tervezésére. Ez segít abban, hogy lásd, mennyi bevételre van szükséged minden héten vagy hónapban. Ha a kiadás tervezéssel meghatároztad, hogy 200.000 Ft-ot szeretnél elkölteni októberben, akkor tudod, hogy mennyi pénzt kell megkeresned szeptemberben.

Ha az előzetes bevétel tervezés során azt látod, hogy csak 180.000 Ft-ot tudsz csinálni szeptemberben, akkor sürgősen el kell gondolkoznod azon, hogy hogyan tudsz még több bevételt csinálni. Ellenkező esetben le kell mondanod 1-2 dologról.

Milyen messzire kell nézned a tervezésnél?

Hónapokra előre. Ugyanis, ha augusztusban szeretnél elmenni nyaralni, akkor lehet, hogy már februárban el kell kezdeni gyűjteni rá a pénzt.

Ha cégvezetőként szeretnél végrehajtani egy nagyobb beruházást, akkor minden héten a bevétel egy bizonyos részét félre kell tenned, hogy összegyűjtsd a szükséges összeget.

És a végén még egy javaslat.

Ha már megvan a listád a várható kiadásokról, tedd mellé a bevétel tervezésedet, és a céljaidat. Látni fogod, hogy hogyan alakul az életed.

Ezek az eszközök segítenek abban, hogy előre tudj gondolkozni, és ne érjenek meglepetések. Ezáltal nem az élet fog irányítani téged, hanem te fogod irányítani az életedet. Nem rossz mi?

Pelfee – A pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!